MOŁDAWIA 04-09.09.2020

MOŁDAWIA 

WYCIECZKA SAMOLOTOWA

KISZYNIÓW – ORHEIUL VECHI COMPLEX – CURCHI – CRICOVA – TIPOVA – LALOVA   BENDERY TYRASPOL – HIRISENI BULBOACA – PUHOI

TERMIN: 04- 09.09.2020

Dzień 1

  • spotkanie na Lotnisku Okęcie o godz. 12.30. Wylot do Kiszyniowa o godz. 14.30. Przylot o godz. 17.25 (godzina do przodu względem czasu polskiego)
  • transfer do hotelu, zakwaterowanie, chwila na wypoczynek
  • obiadokolacja z kuchnią regionalną i mołdawską muzyką w restauracji Acasa la Mama, Kiszyniów nocą
  • przejazd do hotelu, nocleg (1)

Dzień 2

  • po śniadaniu i spotkaniu z przewodnikiem zwiedzanie Kiszyniowa. W trakcie wycieczki zobaczymy in.: Sobór Katedralny, Łuk Triumfalny, Cerkiew Bogurodzicy i wiele innych zabytków stolicy Mołdawii
  • następnie przejazd do historycznego kompleksu Orheiul Vechi, usytuowanego w skalistym wąwozie rzeki Raut. Na terenie kompleksu znajduje się kilka interesujących zabytków m. in. klasztor znajdujący się w jaskini, założony przez mnichów w wieku XIII
  • następnie gościna w Casa de Sub Stinca Guest House – domu mołdawskich gospodarzy. Warsztaty przygotowania potraw kuchni mołdawskiej, obiadokolacja z kuchnią domową
  • przejazd do Monastyru Curchi – klasztoru prawosławnego w Środkowej Besarabii, jednego z ważniejszych obiektów kultu religijnego w Mołdawii    
  • następnie przejazd do Cricova – jednej z niewielu winnic na świecie, gdzie wciąż wytwarzane są wina musujące zgodnie z tradycyjną metodą Champenoise. Podziemne korytarze wykute w zboczach doliny rzeczki Ichiel znajdują się na głębokości 70-80 m pod powierzchnią ziemi. Przemieszczanie się po Cricova meleksami. Degustacja markowych win w jednej z eleganckich sal degustacyjnych z poczęstunkiem oraz możliwość zakupu win w sklepie firmowym
  • Powrót do Kiszyniowa, nocleg (2) 

Dzień 3

  • po śniadaniu wyjazd do miejscowości Tipova, gdzie znajduje się jeden z najstarszych klasztorów Mołdawii, związany z legendą o Orfeuszu podążającym za Eurydyką. Zwiedzanie okolicy Tipova
  • następnie przejazd do Lalova do Hanul lui Hanganu Guest House na degustacje likierów domowej roboty. Rejs stateczkiem po rzece Nistru
  • po wycieczce obiadokolacja na świeżym powietrzu z domową kuchnią regionalną
  • wieczorem powrót do Kiszyniowa na wypoczynek i nocleg (3)

Dzień 4

  • po śniadaniu wyjazd do Naddniestrza, do miasta Bendery na zwiedzanie Tighina Fortress – fortecy zbudowanej w XV wieku przez hospodara mołdawskiego Stefana III Wielkiego 
  • po zwiedzeniu obiektów na terenie twierdzy czas na kawę w Restauracji Zamkowej
  • następnie przejazd do miasta Tyraspol – głównego centrum kulturalno-przemysłowego Naddniestrza, regionu zamieszkałego w większości przez ludność pochodzenia ukraińskiego i rosyjskiego. Wycieczka objazdowa po mieście. Zwiedzanie słynnego przedsiębiorstwa Kvint, produkującego koniaki i wina. Degustacja koniaków oraz możliwość zakupu w sklepie firmowym
  • obiadokolacja w restauracji z kuchnią ukraińską „Kumaniok” z poczęstunkiem wódeczką
  • powrót do Kiszyniowa, wypoczynek, nocleg (4)

 Dzień 5

  • po śniadaniu przejazd na całodniowa wycieczkę. Przejazd do wsi Hiriseni i wizyta w kościele Wniebowzięcia Matki Bożej (1642) – jedynym drewnianym kościele w Mołdawii zbudowanym w stylu ludowym, nawiązującym do średniowiecznej architektury kraju  
  • następnie przejazd do Bulboaca, gdzie odbędziemy wycieczkę po winnicy Castel Mimi. Degustacja i możliwość zakupu win i pysznych nalewek ziołowych w sklepie firmowym
  • przejazd do Puhoi na zwiedzanie Askoni – jednej z największych winnic w kraju, której wina otrzymały nagrodę „Best Wine Company” w Mołdawii. Wycieczka po Askoni oraz degustacja win i obiadokolacja w restauracji z kuchnią regionalną
  • powrót do Kiszyniowa, wypoczynek, nocleg (5)

Dzień 6

  • po śniadaniu czas wolny na rynku miejskim – Chisinau Central, na którym pachnie świeżymi owocami, warzywami, rybami i produktami mlecznymi. Możliwość odwiedzenia również ryneczku z rękodziełem  
  • O godz. 11.00/11.30 wymeldowanie się z hotelu
  • Obiad w restauracji w centrum Kiszyniowa
  • O godz. 15.30 transfer na lotnisko w Kiszyniowie. Wylot do Warszawy o godz. 17.55, w Warszawie 18.45

  CENA:  465 zł + 550 euro + cena biletu lotniczego ok. 1030 zł

 

ŚWIADCZENIA: przejazd busem lub autokarem w trakcie realizacji programu, opłaty parkingowe i drogowe, realizacja programu wg oferty, 5 noclegów w Hotelach w pokojach z łazienkami, 5 śniadań, 6 obiadokolacji (lub ewentualnie obiadów), opieka pilota – tłumacza, ubezpieczenie KL + NNW (T.U. Signal Iduna), system audio-guide, składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Na koszty związane z realizacją programu – bilety wstępu w trakcie zwiedzania, usługa lokalnego przewodnika, warsztaty przygotowania dań kuchni mołdawskiej, degustacja win w winnicy Cricova, degustacja likierów w Lalova, Rejs statkiem po Nistru, degustacja koniaków w Kvint, degustacja win w winnicy Castel Mimi, degustacja win w Aksoni z poczęstunkiem  – należy mieć – 115 euro

Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.

 

Wycieczka organizowana przy współpracy z B.P. PEREŁKA z Łodzi.

About Author

client-photo-1
Astur4-cms